Άγιοι Θεόδωροι Καλαμπάκας 

ag_theodoroi_kalambaka5

Οι Άγιοι Θεόδωροι είναι ένα μικρό χωριό του δήμου Βασιλικής, στο νομό Τρικάλων, περίπου σε απόσταση 17 χλ από τα Τρίκαλα. Ανήκει στο δημοτικό διαμέρισμα της Βασιλικής.

3 χιλιόμετρα πριν φτάσουμε στη Βασιλική βρίσκεται ο μικρός οικισμός της των Αγίων Θεοδώρων, με 75 κατοίκους (110 το καλοκαίρι).

Οι δυο οικισμοί βρίσκονται στην αριστερή όχθη του Ληθαίου και στα ανατολικά τους διακρίνεται ο όγκος των Χασίων. Οι πιο κοντινές κορυφές είναι η Μοναχή Πέτρα, το Κατάρραχο, τα Μνημόρια (απ’ όπου φαίνεται όλος ο κάμπος), η Δραγασιά (που πήρε το όνομά της από τους “δραγαταρέους” (τους αγροφύλακες που φύλαγαν τα αμπέλια) και το Λυκοστόμι (που είναι ακόμη και σήμερα πέρασμα λύκων). Ωραιότατο δάσος από βαλανιδιές, πουρνάρια και αγριοαχλαδιές είναι ο Λογγάκος. Πολλές πηγές βρίσκονται μέσα ή κοντά στην κατοικημένη περιοχή: το Μπίνισι, η Χωριανή, η Μπαραλού, ο Παλιόμυλος ή Πλατάνια.

Στην άκρη του οικισμού των Αγίων Θεοδώρων βρίσκεται το ομώνυμο γυναικείο μοναστήρι, που αναφέρεται για πρώτη φορά σε μια επιστολή του 1541 ως μοναστήρι των Μετεώρων, χωρίς να γνωρίζουμε πότε ακριβώς κτίστηκε (πιθανόν στα 1400). Η μονή κάηκε δύο φορές στα νεότερα χρόνια, μια στη διάρκεια της Κατοχής και μια στα 1960. Παλιότερα ήταν μετόχι της μετεωρίτικης μονής του Αγίου Στεφάνου. Στη γιορτή των Αγίων Θεοδώρων το μοναστήρι πανηγυρίζει με τριήμερον εορτασμό.

Μη χάσετε

Το πανηγύρι των Αγίων Θεοδώρων. Το πανηγύρι στον Άγιο Νικόλαο.

Αγοράστε:

Τυρί φέτα, καρπούζια και πεπόνια από παραγωγούς των Αγίων Θεοδώρων.

Δοκιμάστε:

Ψαρικά σε ταβέρνες των Αγίων Θεοδώρων.

Επισκεφθείτε:

  • Τη Μονή των Αγίων Θεοδώρων.