Σπήλαιο Θεόπετρας

Βρισκόμενος κανείς στην Καλαμπάκα αξίζει να επισκεφθεί το σημαντικό για τα ευρήματά του και την ιστορία του, Σπήλαιο της Θεόπετρας μοναδικό αρχαιολογικό μνημείο. Ένα από τα πλέον ενδιαφέροντα από ιστορικής άποψεως σπήλαια της Ελλάδας, είναι και το σπήλαιο Θεόπετρας που βρίσκεται στην κοινότητα της Θεόπετρας, σε μικρή απόσταση από την Καλαμπάκα.

Στα δυτικά της εθνικής οδού Τρικάλων – Ιωαννίνων, 3χλμ πριν από τα Μετέωρα, ορθώνεται πάνω από το χωριό Θεόπετρα ένας βραχώδης ασβεστολιθικός όγκος, στη βορειοανατολική πλευρά του οποίου βρίσκεται το ομώνυμο σπήλαιο. Πρόκειται για τη δυτικότερη προϊστορική θέση της θεσσαλικής πεδιάδας, που βρίσκεται στους πρόποδες της οροσειράς Χάσια, η οποία αποτελεί και το φυσικό όριο μεταξύ Θεσσαλίας και Hπείρου.

Το σπήλαιο βρίσκεται σε υψόμετρο περίπου 100 μέτρα από την επιφάνεια της πεδιάδας και 280 μέτρα από την επιφάνεια της θάλασσας. Μπροστά από το σπήλαιο ρέει ο ποταμός Ληθαίος, παραπόταμος του Πηνειού.

Το βίντεο αποτελεί δείγμα από το 15λεπτο βίντεο, που προβάλλεται στο Κέντρο Τεκμηρίωσης και Εκπαίδευσης του Σπηλαίου Θεόπετρας στη Θεσσαλία και προσφέρει μια πλήρη και κατανοητή τεκμηρίωση για έναν από τους σημαντικότερους χώρους παλαιοανθρωπολογικού ενδιαφέροντος στην Ευρώπη.

 

Το σπήλαιο παραμένει, αυτό το διάστημα κλειστό για τεχνικούς λόγους

 08:30-15:00 καθημερινά πλην Δευτέρας.

 2310410185 Εφορεία Παλαιοανθρωπολογίας – Σπηλαιολογίας (Γραφείο Βόρειας Ελλάδας)