Εκθέματα του Μουσείου

Πρόκειται ουσιαστικά για δύο μουσεία που στεγάζονται σε έναν χώρο 1100 τ.μ. περίπου:

Το Ζωολογικό, στο οποίο εκτίθενται πάνω από 350 είδη πτηνών και θηλαστικών και εκείνο των Μανιταριών, στο οποίο υπάρχουν περί τα 250 διαφορετικά είδη.

Η συλλογή των ζώων είναι εξαιρετικής ποιότητας, αφού προέρχονται από τους καλύτερους ταριχευτές της Ευρώπης, ενώ η σπανιότητα πολλών εξ αυτών είναι μεγάλη. Καλύπτει δε πλήρως την πανίδα της περιοχής και όχι μόνον.

Τα μανιτάρια είναι γλυπτά, σε απόλυτη ομοιότητα χρώματος και μεγέθους με τα φυσικά. Παρουσιάζονται σε τρεις φάσεις ανάπτυξης, προκειμένου να γίνεται κατανοητός ο κύκλος ζωής τους. Έχουν κατασκευαστεί ένα-ένα στο χέρι από πολύ καλούς γλύπτες που διαθέτει η περιοχή.

Εκείνο, όμως, που κάνει εξαιρετικό το μουσείο δεν είναι μόνο η ποιότητα των εκθεμάτων του. Είναι κυρίως ο τρόπος παρουσίασης που το καθιστά μοναδικό στην Ελλάδα, αλλά και ανταγωνιστικό με ανάλογα ευρωπαϊκά.

Τα ζώα και τα μανιτάρια παρουσιάζονται μέσα στο φυσικό περιβάλλον που ζουν (π.χ. δάσος, υγρότοποι, αλπική ζώνη κτλ.) σε διοράματα, τα οποία αποτελούν προσομοίωση των συνθηκών διαβίωσης και καρποφορίας.

Η προσομοίωση αυτή εμπερικλείει και ένα ή περισσότερα έργα ζωγραφικής και γλυπτικής, αφού βασική συνιστώσα του «στησίματος» του Μουσείου, αποτελεί η σύνδεσή του με την τέχνη και τον πολιτισμό.

Έτσι, προκύπτει ένα εξαιρετικό αισθητικά αποτέλεσμα και φράσεις όπως «μαγευτική εικόνα», «θεατρικό σκηνικό», «τεράστιο έργο τέχνης», «πρωτοποριακό έργο», «μοναδική προσπάθεια», «παραμυθένιο περιβάλλον» κ.α., είναι μόνο μερικές από αυτές που ακούγονται και γράφονται καθημερινά.

Δεν είναι εξάλλου τυχαίο ότι παρόλο το μικρό χρόνο λειτουργίας του, έχει γίνει αντικείμενο θερμών σχολιασμών από όλα τα μεγάλα ΜΜΕ της χώρας, έντυπα και ηλεκτρονικά, γεγονός που κατά τεκμήριο μαρτυρεί την ποιότητα και την αισθητική του επάρκεια.

Τέλος, θα πρέπει να αναφερθεί ότι η λειτουργία του και το πληροφοριακό υλικό στηρίζονται στην επιστημονική γνώση που εγγυάται η συνεργασία του Μουσείου με το Πανεπιστήμιο Αθηνών, το οποίο αποτελεί και τον επίσημο επιστημονικό του σύμβουλο.

Με βάση τα παραπάνω, είναι προφανές ότι το Μουσείο μπορεί να ικανοποιήσει και τον πλέον απαιτητικό επισκέπτη, τόσο με την αισθητική του, όσο και με τις πληροφορίες που διαθέτει για τα εκθέματά του.