Οικισμός Αγίας Παρασκευής Καλαμπάκας 

 Το μπαλκόνι του Κόζιακα

Η Αγία Παρασκευή αποτελεί οικισμό του Δήμου Καλαμπάκας και βρίσκεται   12 χλμ. νότια της πόλης, στην πλαγιά του Κόζιακα, απ’ όπου εποπτεύει το θεσσαλικό κάμπο και τα Μετέωρα. Οι 100 μόνιμοι κάτοικοί της ζουν από τη γεωργία και την κτηνοτροφία.
Kataraxtis

Καταρράκτες
υποδέχονται τον επισκέπτη στην είσοδο του οικισμού, στη θέση “Κόντενα”, όπου και το εκκλησάκι του Αγίου Νικολάου. Στα ανατολικά της Αγίας Παρασκευής κυλά ο ποταμός Πηνειός που τη χωρίζει από τη Σαρακίνα ενώ στα δυτικά της υψώνεται η κορυφή Σωληνάρι. Οι δύο οικισμοί επικοινωνούν με το λιθόχτιστο θολωτό γεφύρι της Σαρακίνας.(σε απόσταση 80 μ. πριν το θολωτό γεφύρι έχει κατασκευασθεί καινούρια γέφυρα).

2,5 χιλιόμετρα βορείως του οικισμού, στην άκρη της “Στέρνας” του Κόζιακα, βρίσκονται τα ερείπια μικρού αρχαίου φρουρίου, γνωστού με το όνομα “Κάστρο”, σε υψόμετρο 450 μ., που πιθανόν χρησίμευε σαν φυλάκιο για τον έλεγχο του στενού περάσματος στη δεξιά όχθη του Πηνειού, αλλά και όλης της περιοχής βορείως της Καλαμπάκας. Από το φρούριο αυτό μπορεί να παρατηρήσει κανείς βόρεια όλη την κοιλάδα του Ίωνος ποταμού, ως τα σύνορα με τη Μακεδονία, καθώς και τα βουνά των Χασίων στα ανατολικά, αλλά και νότια προς τον κάμπο των Τρικάλων. (Οι παλαιότεροι αφηγούνται ότι υπόγεια σήραγγα συνδέει το Κάστρο με το χωριό Σαρακίνα, όπου χρησίμευε για ανεφοδιασμό και επικοινωνία με τον θεσσαλικό κάμπο). 

Στην Αγία Παρασκευή σώζονται τέσσερις παλαιές εκκλησίες: το εξωκλήσι της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος (προ του 1712), που λέγεται πως ήταν άλλοτε μοναστήρι, με τις ωραιότερες τοιχογραφίες. Τα εξωκλήσια:  της Αγίας Παρασκευής και του Αγίου Νικολάου, που χρονολογούνται πριν από το 1900.
Η εκκλησία του Αγίου Νικολάου (προ του 1766), επίσης τοιχογραφημένη. Πεζοπορώντας μέσα από πλατάνια φθάνουμε στην Κρύα Βρύση, μια από τις πηγές που υδροδοτείται ο οικισμός (οι άλλες είναι το Καναλάκι και η Καμάρα). Δύο πέτρινες βρύσες, η “Αγία Σωτήρα” και ο “Μυχός” προσφέρουν αναψυχή – στην πρώτη μάλιστα ο περιβάλλων χώρος είναι ειδικά διαμορφωμένος γι’ αυτό το σκοπό, (Δημοτικό Πάρκο) με κιόσκι, τραπεζοπάγκους, παιδική χαρά, χώρους άθλησης  (Γήπεδο Μπάσκετ-Βόλεϊ)  και 35 μ. τελεφερίκ για τα παιδιά.

 parko_ag_parask

Δημοτικό Πάρκο Αγ. Παρασκευής στην τοποθεσία «Αγιά Σωτήρα»  

(πέτρινη βρύση με πόσιμο νερό,  κιόσκι, τραπεζοπάγκους,   

παιδική χαρά , χώρους άθλησης,  γήπεδο μπάσκετ, βόλεϋ  και  τελεφερίκ για τα παιδιά  35 μ.).

Η Αγία Παρασκευή πανηγυρίζει στη μνήμη της ομώνυμής της Αγίας, στις 26 Ιουλίου. Το γλέντι γίνεται στην πλατεία, όπου παρουσιάζονται δημοτικοί χοροί και τραγούδια. Ανήμερα των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης (21 Μαΐου) μοιράζεται φαγητό (φασολάδα και ψάρι) από καζάνι και χορεύονται παραδοσιακοί χοροί έξω από το εξωκλήσι του Αγίου Νικολάου.
Το βράδυ της παραμονής της Πρωτομαγιάς γίνονται τα “κλείδωνα” ή “κονοϊμολέ” : Οι γυναίκες φορώντας τα κλείδωνα στη μέση και με τα γκιούμια (δοχεία νερού) στολισμένα με τριαντάφυλλα πηγαίνουν στις βρύσες και τραγουδούν. Κατόπιν μαζεύονται όλοι στην πλατεία του χωριού για να χορέψουν και να τραγουδήσουν. Οι άντρες πίνουν νερό από το γκιούμι της υποψήφιας νύφης.

 http://agiaparaskevu.blogspot.gr/

Μη Χάσετε

Το πανηγύρι της Αγίας Παρασκευής και τη γιορτή των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο εξωκλήσι του Αγίου Νικολάου.

Δοκιμάστε:

Φαγητό στη γάστρα, πίτες και χωριάτικο ψωμί, που ψήνονται στους παραδοσιακούς φούρνους των κατοίκων και στο ταβερνάκι του χωριού, που θα ικανοποιήσουν και τον πιο δύσκολο καλοφαγά.

Επισκεφθείτε:

  • Τις παλιές εκκλησίες του οικισμού (Αγ. Νικόλαο-ενορία του χωριού με εξαίρετες τοιχογραφίες – και τα  εξωκλήσια:  Μεταμόρφωση του Σωτήρoς,  Αγ. Νικόλαο και Αγ. Παρασκευή).
  • Τους ΚΑΤΑΡΡΑΚΤΕΣ  « κόντενα»
  • Το Κάστρο που θα φτάσετε μέσω μονοπατιού από το Δημοτικό Πάρκο – Καταρράκτες – Αγ. Νικόλαο – Καναλάκι – Κάστρο,  ανάμεσα στο πράσινο και με θέα που κόβει την ανάσα. (Ώρες πεζοπορίας 1,30΄ περίπου).