Το γεφύρι της Μπάλτας

Βρίσκεται στο Κακοπλεύρι, κατασκευάστηκε το 1403 και γεφυρώνει το ρέμα Κακοπλευρίτης.

Εξυπηρετούσε παλιότερα την επικοινωνία του Κακοπλευρίου με την Καλαμπάκα μέσω Ξηροκάμπου. Γεφυρώνει το ρέμα Κακοπλευρίτης που χύνεται στον ποταμό Μουργκάνη ή Μήκανη, που με την σειρά του καταλήγει στον Πηνειό.


Σε απόσταση περίπου δύο χιλιομέτρων,  από το Κακοπλεύρι στρίβουμε αριστερά σε χωματόδρομο, παρακάμπτωντας από την άσφαλτο σε βατό μονοπάτι, βρίσκεται χωμένο στο πράσινο το γεφύρι της Μπάλτας, που έχει πάρει το όνομά του από την τοποθεσία στην οποία βρίσκεται.

Χαρακτηριστικό της περιοχής είναι η πυκνή βλάστηση που σχηματίζεται από πελώρια πλατάνια, χαρίζωντας ίσκιο και δροσιά, και το ρέμα Κακοπλευρίτης που κυλά μέχρι να ενωθεί με τον ποταμό Μουργκάνη, σχηματίζοντας στο κατάντι του γεφυριού ένα μικρό καταρράχτη και μια μικρή λίμνη.



Το γεφύρι μετρά 6 αιώνες ύπαρξης, αφού είναι χτισμένο εν έτει 1405. Σε παλαιότερους καιρούς εξυπηρετούσε στην επικοινωνία με Καλαμπάκα, ιδιαίτερα τους χειμερινούς μήνες που το ποτάμι “ξεχείλιζε”.
Κατασκευασμένο από ψαμμίτι, το άνοιγμα του τόξου του είναι 5.5 μέτρα ενώ το ύψος του 5.7 μέτρα. Το συνολικό μήκος του γεφυριού είναι 14 μέτρα.
Τέλος, μέχρι τα μισά του 20ού αιώνα στην περιοχή της Μπάλτας λειτουργούσε παραδοσιακός νερόμυλος, τον οποίο ένα χειμώνα είχε γκρεμίσει το ποτάμι με τη μεγάλη ορμή του.