Ο αγιομετεωρίτικος Μοναχισμός και η διαχρονική μαρτυρία του

Η κινητήρια δύναμη που συνετέλεσε αυτό το θαύμα πάνω στους τραχείς βράχους του θεσσαλικού κάμπου ήταν η αγάπη για το Θεό και τη μοναχική ζωή και άσκηση. Ο μοναχισμός είναι η υψηλότερη και η πλέον αγιαστική μορφή ζωής. Η τέλεια αφιέρωση του ανθρωπίνου προσώπου στον Τριαδικό Θεό. Είναι μίμηση της καταστάσεως των Αγγέλων στον θείο έρωτα, στην υμνωδία, στην υπακοή και στην διακονία των ψυχών, γι’ αυτό και η μοναχική βιοτή ονομάστηκε «ισάγγελη πολιτεία» και «αγγελομίμητη διαγωγή». Όλη η ζωή του μοναχού είναι ένα ολοκληρωτικό άνοιγμα της ψυχής στο Θεό και στην τήρηση των εντολών Του, ένας διαρκής αγώνας αγιασμού, μία συνεχής προσευχή. Ο μοναχός είτε εργάζεται, είτε μελετά, είτε ησυχάζει, βοά καρδιακά και αδιάλειπτα προς τον Θεό υπέρ της του κόσμου σωτηρίας.

Στον πέρασμα των αιώνων τα Αγιομετεωρίτικα μοναστήρια αποτέλεσαν φυτώρια αγιασμού ενός πλήθους μοναχών, σταυροδρόμια της πίστεως και του πολιτισμού, θησαυροφυλάκια των αξιών και των αρετών του ελληνορθοδόξου πνεύματος. Σ’ αυτά συναντήθηκε, με απόλυτη αρμονία, ο απαράμιλλος φυσικός πλούτος με την διακριτική ανθρώπινη παρέμβαση, η ένταση της πνευματικής αναζητήσεως και της αφιερώσεως στο Θεό με την φιλοκαλία και τον πολιτισμό, η τραχύτητα της ασκητικής βιοτής με την λεπτότητα της τέχνης και την ευαισθησία της καλλιτεχνικής δημιουργίας, που γινόταν όμως πάντοτε προς δόξαν του πάντων Δημιουργού.

Ταυτόχρονα όμως το αγώνισμα της ασκήσεως συναντήθηκε με τον ηρωϊσμό, η πνευματικότητα με την θυσιαστική αυταπάρνηση και την προσφορά στον χειμαζόμενο άνθρωπο που πλησίαζε αναζητώντας στήριγμα στα κάστρα της Ορθοδοξίας. Έτσι τα Μοναστήρια των Αγίων Μετεώρων κατέστησαν ακοίμητοι φρουροί και θεματοφύλακες των παραδόσεων του Γένους. Έγιναν σχολεία για τα υπόδουλα πονεμένα ελληνόπουλα, καταφύγια για τους κατατρεγμένους, κέντρα τροφοδοσίας για τους αγωνιστές και μαζί σχολεία αγιασμού και σωτηρίας.

Οι ιερές μονές των Αγίων Μετεώρων με την πολύτιμη ασκητική τους παράδοση, το πλήθος των αγίων που έζησαν πάνω στους αγιασμένους βράχους, την πλούσια λατρευτική τους ζωή και τα πάμπολλα άγια λείψανα, που φυλάσσονται σ’ αυτές, ως οι πλέον ανεκτίμητοι θησαυροί τους, αποτελούσαν και αποτελούν ζωτικές εστίες ορθόδοξης πνευματικότητας.

Την τελευταία πεντηκονταετία, χάρη στην φιλεργία, στους ακάματους κόπους των δραστήριων και κατά πάντα αξιόλογων ηγουμένων και μοναχών που εγκαταβιώνουν στον ιερό τούτο χώρο, με την άριστη συνεργασία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων, πραγματοποιήθηκαν μνημειώδεις και θαυμαστές αναστηλώσεις των Μετεωρίτικων μοναστηριών, συντήρηση των τοιχογραφιών και του κειμηλιακού τους πλούτου και διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου έτσι, που να θεωρούνται σήμερα παγκοσμίως από τους πνευματικότερους και ελκυστικότερους προορισμούς.

Πρωτίστως, οι μοναστικές αδελφότητες των Αγίων Μετεώρων ζουν την λατρευτική ζωή, διακονούν με αγάπη και ευαισθησία τους πολυπληθείς επισκέπτες, συντηρούν και διαφυλάσσουν το χώρο, ασχολούνται με την αγιογραφία, την χρυσοκεντητική, την μικρογραφία, την κατασκευή καθαρού κεριού, θυμιαμάτων και εικονιδίων, την κηπευτική και την μελισσοκομία. Επιδίδονται, επίσης, σε συγγραφή ιστορικών, θεολογικών και υμνογραφικών μελετών και, κυρίως, προσπαθούν να δίδουν ζωντανή μαρτυρία Χριστού, σε μια εποχή άνυδρη πνευματικά, αποχρωματισμένη εθνικά και θρησκευτικά, μια εποχή πραγματικής κρίσεως όχι μόνο υλικής όσο και πνευματικής. Αγωνίζονται να διαφυλάξουν την πολύτιμη παρακαταθήκη της Ορθοδόξου πίστεως και την πλούσια παράδοσή μας και να τα προβάλλουν ως θησαυρούς ανεκτίμητους και πρόταση ζωής και σωτηρίας στον δοκιμαζόμενο σύγχρονο άνθρωπο.