Ιερά Μονή Αγίου Νικολάου Σιαμάδων

Η Μονή Αγίου Νικολάου Σιαμάδων βρίσκεται στην επαρχία Καλαμπάκας, στα δεξιά του δρόμου Χάνι Μουργκάνι-Καστανιάς, (σε απόσταση 2 χλμ. περίπου από τον κεντρικό δρόμο).

Από το συγκρότημα του μοναστηριού σώθηκε μόνο το καθολικό που χρονολογείται, όπως μαρτυρεί λιθανάγραφη επιγραφή εντοιχισμένη στον εξωτερικό δυτικό τοίχο του ναού, στα 1807 και είναι αφιερωμένο στον Άγιο Νικόλαο. Είναι ένας αθωνίτικου τύπου, τετρακιόνιος, ναός με πρόναο και με αξιόλογες τοιχογραφίες, οι οποίες χρονολογούνται με επιγραφή στο 1821.

Το μοναστήρι, σύμφωνα με παραδόσεις, κτίσθηκε αρχικά στην ίδια μεν περιοχή αλλά σε άλλη τοποθεσία σε ψηλότερο και βορειότερο χώρο.

Η κτητορική επιγραφή μας πληροφορεί ότι το Μοναστήρι χτίστηκε «ηγουμενεύοντος» Ιερομονάχου Γερμανού». Το εσωτερικό του καθολικού είναι αγιογραφημένο με αγιογραφίες που εντυπωσιάζουν όπως εντυπωσιακός είναι και ο τρούλος του καθολικού που εσωτερικά είναι κυκλικός και εξωτερικά οκτάπλευρος με ένα στενό ορθογώνιο παράθυρο σε κάθε πλευρά. Εξίσου εντυπωσιακό είναι και το τέμπλο που όπως μαρτυρεί ανάγλυφη επιγραφή είναι έργο του μάστορα Δημήτρη από το Μέτσοβο το έτος 1815 επί αρχιερατείας του Σταγών Γαβριήλ.

 09.00 – 12.00 & 16.00 – 18.00
ΚΛΕΙΣΤΑ ΔΕΥΤΕΡΑ & ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ

 6982428834