Αγία Παρασκευή Ασπροποτάμου 

 Γνωστή και ως Τζούρτζια, βλαχοχώρι, σκαρφαλωμένο στις πλαγιές των Τζουμέρκων.

96 χλμ. από τα Τρίκαλα και σε μικρή απόσταση από τα «Τρία Ποτάμια» βρίσκεται το βλαχοχώρι Αγία Παρασκευή, σκαρφαλωμένο στις άδενδρες πλαγιές των Τζουμέρκων σε υψόμετρο 950 μ. και πάνω από την κεντρική κοίτη του Αχελώου. Η άγρια ομορφιά του τοπίου, με κύριο στοιχείο τον Αχελώο και τη χαράδρα που έχει σχηματίσει καθώς και η διάταξη του οικισμού είναι τα φυσικά πλεονεκτήματα της Αγίας Παρασκευής. Πάνω της οι κορυφές Παλέτζι (1.800 μ.), Πέντε Πύργοι (2.000 μ.) και Καταραχιάς (2.299 μ.), φυσικό όριο με τα βοσκοτόπια του Ματσουκίου Ιωαννίνων, δίνουν στο τοπίο την αίσθηση του απόλυτου.  Την ομορφιά των κορυφών συμπληρώνουν τα γάργαρα νερά των πηγών Λούνι, Σέχα, Γκραίκου, Χασάνη, Μπάντι και Τζούρτσανο, Γκοντισόρο (βλάχικα: μπροστά στον ήλιο) άλλες μέσα στον οικισμό κι άλλες σε υψόμετρο 1.700 και 1.900 μ., που σχηματίζουν ορεινούς χειμάρρους ακόμα και καταρράκτη ύψους 12 μ., το «Μαντάνι του Διαόλου», στη θέση «Λιβάδια».
Στο κέντρο του χωριού υπάρχει η παραδοσιακή ορεινή πλατεία με τον τεράστιο πλάτανο στη μέση και την εξαιρετικής ηπειρώτικης τέχνης εκκλησία της Αγίας Παρασκευής με χρονολογία 1896. Άλλοι ναοί είναι του Αγ. Γεωργίου του 18ου αι., της Αγ. Μαρίνας του 1902, των Αγ. Αποστόλων και του Προφήτη Ηλία. Στο κέντρο του χωριού επίσης υπάρχουν και τα δύο Σχολεία, το παλιό και το καινούργιο, το οποίο χτίστηκε το 1872. Το χωριό  αριθμεί 550 περίπου   σπίτια. Τα παλαιότερα είναι πετρόχτιστα  ηπειρώτικης τέχνης.

Κι εδώ επικρατεί η αισθητική της πέτρας παρόλο που σε αρκετά σπίτια του οικισμού έχουν προστεθεί και σύγχρονα υλικά.  Στο κέντρο του χωριού δεσπόζει ο Ι. Ν. της Αγίας Παρασκευής (1896) ο οποίος κατά την παράδοση κτίσθηκε στη θέση παλαιότερου. Πριν από το 1790 υπολογίζεται και η ίδρυση του λιθόκτιστου Ι. Ν. Αγίου Γεωργίου, ενώ του εξωκλησιού της Αγίας Μαρίνας στις αρχές του 1900. Το άλλοτε μοναστήρι της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, χτισμένο στο πέρασμα προς την Ήπειρο, έγινε κατά την παράδοση η αφορμή για την δημιουργία του χωριού επειδή η θέση του, τα απέραντα βοσκοτόπια και οι καλές καιρικές συνθήκες ευνοούσαν την ανάπτυξη της κτηνοτροφίας.

Η Τζούρτζια είναι βλαχοχώρι και οι κάτοικοί της δίγλωσσοι. Τα βλάχικα και τα ελληνικά IMGP3987μιλιούνται παράλληλα. Πολιτιστικά (τραγούδια, χοροί, υφαντά, αρχιτεκτονική, ήθη και έθιμα, ασχολίες κ.λ.π. ) ανήκει στην Ήπειρο.
Ιδιαίτερο στοιχείο του πολιτισμού της αποτελεί ο πολιτιστικός της Σύλλογός  με την ονομασία   «Φιλεκπαιδευτική Αδελφότητα Τζούρτζιας της Αθαμανίας», που ιδρύθηκε το 1893 και είναι ο αρχαιότερος βλάχικος πολιτιστικός Σύλλογος, πρωτοποριακός και δημοκρατικός. To 2008 έγινε η ψηφιοποίηση του πολύτιμου αρχείου της Αδελφότητας από το κέντρο Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών.

Σήμερα ο επισκέπτης μπορεί να θαυμάσει στην Τζούρτζια μια υπέροχη φύση, όλες τις εποχές του χρόνου, να περπατήσει στα γκαλντερίμια της, να χαρεί τον καθαρό αέρα και τα κρύα νερά της και να απολαύσει τις ντόπιες νοστιμιές στις τρεις ταβέρνες της πλατείας. Επίσης να πιει  τον καφέ του στην καφετέρια, όπου δίνει το ραντεβού της κυρίως η νεολαία.

Ο καταρράκτης της Τζούρτζιας.

Κοντά στο χωριό Τζούρτζια συναντάμε τον μεγαλύτερο καταρράκτη της περιοχής τον οποίο οι ντόπιοι ονομάζουν “Το μαντάνι του Δαίμονα”. Το ύψος του ξεπερνά τα 15 μέτρα και βρίσκεται σε υψόμετρο 1000 μέτρων. Επίσης, θα πρέπει να αναφέρουμε ότι η προσέγγιση του είναι μέτριας δυσκολίας (χρόνος περίπου 1 ώρα και 30 λεπτά).

Στην πλατεία της Αγίας Παρασκευής λειτουργούν ψητοπωλεία – τσιπουράδικα τα καλοκαίρια, όπως το «Λα ντόιλι φρατς»  (τηλ. 694.860.5238) και το «Αηδόνι και το Ρόδο» (τηλ. 6972713860-61). Για καφεδάκι, γλυκά και ποτά μπορείτε να επισκεφτείτε την «Αμάλθεια» στην πλατεία του χωριού, ενώ από το «Ορεινό Μάρκετ» (τηλ. 6974377180, 6941404329) μπορείτε να ψωνίσετε είδη καθημερινής χρήσης αλλά και παραδοσιακά προϊόντα.

Τον χειμώνα, κάθε Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή, λειτουργεί μόνο η ταβέρνα «Λα ντόιλι φρατς».

Επισκεφθείτε:

Μην παραλείψετε να επισκεφθείτε το εξωκλήσι της Αγίας Μαρίνας και τον πανέμορφο καταρράκτη “Το Μαντάνι του Δαίμονα”.

Σπορ:

Πεζοπορία στα φυσικά μονοπάτια της γύρω περιοχής, Διαδρομές για Μηχανές ή ποδηλασία βουνού, Rafting στον Αχελώο

Δοκιμάστε:

Παραδοσιακές πίτες και γευστικούς μεζέδες από τα μαγαζιά και τις ταβέρνες στην πλατεία του χωριού.