Στεφάνι Ασπροποτάμου  

 Το Στεφάνι ή Σκληνιάσα, κατά την παλιά Βλάχικη ονομασία, είναι το ορεινότερο χωριό του Ν. Τρικάλων με υψόμετρο 1360 μ.

Απέχει 75 χλμ. από τα Τρίκαλα και ερημώνεται το χειμώνα. Οι 300 κάτοικοί του, κτηνοτρόφοι στην πλειοψηφία τους, μετακινούνται στην επαρχία Φαρσάλων. Στα Φάρσαλα εξάλλου μεταφέρεται και το κοινοτικό γραφείο, τους περισσότερους μήνες του χρόνου.Το κλίμα του χωριού είναι ξηρό. Χαρακτηριστικές οι πάρα πολλές λιθόκτιστες βρύσες που βρίσκονται εντός του οικισμού, όπως Κιάτρα, Νέστορα, Κουκουφλί κ.ά. Πυκνά δάση με οξιές και έλατα περιστοιχίζουν το Στεφάνι, ενώ δεσπόζουν οι κορυφές Τρέ Γκάγκοτς (1.900 μ.), Μπουρλή (1.950 μ.), Στιάρπα (1.700 μ.), όπου φύεται το φυτό από τις ρίζες του οποίου παρασκευάζεται το παραδοσιακό ρόφημα «σαλέπι», Χέλι (1.900 μ.), Πάϊλτανος (2.150 μ.) και Τρίαινα (1.800 μ.). Από το Χέλι διακρίνονται το Μέτσοβο και τα Ιωάννινα. Η Στιάρπα αποτελεί πέρασμα αγρίων ζώων.

 

 

 

Ενδιαφέρον παρουσιάζει η εκκλησία της Αγ. Παρασκευής (1770), με σκαλιστό τέμπλο και πλούσιο αγιογραφικό διάκοσμο. Πανηγυρίζει στις 26 Ιουλίου, οπότε γίνεται γλέντι με τη συνοδεία δημοτικής ορχήστρας στην κεντρική πλατεία του χωριού.

 

Στις 26 Ιουλίου, της Αγ. Παρασκευής γίνεται γλέντι με τη συνοδεία δημοτικής ορχήστρας στην κεντρική πλατεία του χωριού. Κεντρικό εορταστικό γεγονός αποτελεί το πανηγύρι του Δεκαπενταύγουστου που διοργανώνεται από το Μορφωτικό Σύλλογο. Γίνονται θεατρικές παραστάσεις, αθλητικοί αγώνες και πολλές άλλες εκδηλώσεις.

Τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο, οργανώνονται πορείες από τους κατοίκους του χωριού (ομάδες 40-50 ατόμων) σε χαραγμένα μονοπάτια, όπως επίσης και στην πανσέληνο του Αυγούστου, η οποία προσφέρεται για τέτοιου είδους δραστηριότητες.

Η δασική περιοχή του Στεφανίου, έκτασης 4.473 εκταρίων, είναι καταφύγιο Άγριας Ζωής με την ονομασία Έλατος – Σεκάρες και φιλοξενεί ένα σημαντικό αριθμό των απειλούμενων ζωικών ειδών της Πίνδου, όπως την καφέ αρκούδα και τον λύκο. Επιπλέον, η ευρύτερη περιοχή του Ασπροποτάμου με συνολική έκταση 20.094 εκταρίων έχει ενταχθεί στον Εθνικό Κατάλογο του Ευρωπαϊκού Δικτύου NATURA 2000.

Σπορ

Επιδοθείτε σε πεζοπορία και ορειβασία στις κορυφές Τρε Γκάγκοτς και Στιάρπα.

Αγοράστε:

Αγοράστε τυρί από παραγωγούς.

Δοκιμάστε κεμπάπ από ντόπιο κρέας.

Επισκεφθείτε:

Επισκεφτείτε την κορυφή Χέλι και την εκκλησία της Αγ. Παρασκευής.

Μη χάσετε το πανηγύρι του Δεκαπενταύγουστου και τις εκδηλώσεις του Μορφωτικού Συλλόγου.