Σαρακίνα Καλαμπάκας 

 Η Σαρακίνα είναι γνωστή για το περίφημο πέτρινο γεφύρι της (15ου αι.)

Σε απόσταση 8 χλμ. από την Καλαμπάκα, στην αριστερή όχθη του Πηνειού, βρίσκεται το χωριό Σαρακίνα.   Στα βόρεια του χωριού σε επαφή με τον απομονωμένο βράχο “Πέτρα”, είναι χτισμένο το εξωκλήσι των Αγίων Αποστόλων. Μέσα στο ίδιο το χωριό ενδιαφέρον παρουσιάζει ο ναός του Αγίου Αθανασίου που οικοδομήθηκε στα 1872.

Η Σαρακίνα είναι γνωστή για το περίφημο πέτρινο γεφύρι της (15ου αι.), που εξυπηρετούσε τη συγκοινωνία των χωριών της Πίνδου και του Ασπροποτάμου αλλά και για το πηγάδι οθωμανικής περιόδου για την κατασκευή του οποίου χρησιμοποιήθηκαν σκαλιστοί ογκόλιθοι, πιθανόν κομμάτια αρχαιότερου οικοδομήματος.

Ι. Ν. Αγ. Αποστόλων

Στα τέλη του 16ου – αρχές 17ου αι., κτίζεται ο Ι. Ν. Αγ. Αποστόλων Πέτρου & Παύλου, στο χωριό Σαρακίνα, σε επαφή με τον παρακείμενο βράχο, με ενδιαφέρουσες τοιχογραφίες, στον κυρίως ναό και στο Ιερό. Υπάρχει επιγραφή η οποία δυστυχώς δεν διασώζει το έτος ιστόρησης αλλά αναφέρει ως ζωγράφο τον εκ Σταγών καταγόμενο Γεώργιο. Ιστορικές μαρτυρίες αναφέρουν το όνομα SERQUICES (Σαρακίνα) ως το σημείο της μάχης που έδωσε ο Guy Β΄ της Αθήνας κατά της Άννας της Ηπείρου το 1304.

ΓΕΦΥΡΑ ΣΑΡΑΚΙΝΑΣ

Η γέφυρα κατασκευάστηκε τον 15ο αιώνα από τον μητροπολίτη Λαρίσης Βησσαρίων Β’.

gefira_sarakinas2

Η γέφυρα της Σαρακίνας βρίσκεται 1 χλμ. ΒΔ του ομώνυμου χωριού νότια της Καλαμπάκας.

Το χωριό πανηγυρίζει στις 30 Ιουνίου, στη γιορτή των Δώδεκα Αποστόλων. Με την ευκαιρία εμφανίζονται στην Κεντρική Πλατεία της κοινότητας ορχήστρα και χορευτικά συγκροτήματα δημοτικών τραγουδιών και χορών.

Μη Χάσετε

Το πανηγύρι των Δώδεκα Αποστόλων, με ορχήστρα και χορευτικά συγκροτήματα δημοτικών τραγουδιών και χορών.

Δοκιμάστε:

 

Επισκεφθείτε:

  • Την παλιά εκκλησία των Αγίων Αποστόλων.
  • Το μεγάλο τοξωτό γεφύρι, του 1520, κοντά στο ομώνυμο χωριό των Τρικάλων που γεφυρώνει τον ποταμό Πηνειό.