Οικισμός Αμαράντου

Σε απόσταση 38 χλμ. από την Καλαμπάκα και υψόμετρο 900 μ. βρίσκεται το χωριό Αμάραντος (Βεντίστα). Θεωρείται ένα από τα καλύτερα θέρετρα της περιοχής. Οι κάτοικοί του (80 το χειμώνα, γύρω στους 750 το καλοκαίρι) είναι κυρίως γεωργοκτηνοτρόφοι, ενώ περί τα 40 άτομα απασχολούνται στο δασικό φυτώριο της περιοχής. 21 χλμ. Α, βρίσκεται ο οικισμός Ελάφι (Λουζέστι). Στη θέση Έλτσα, σε απόσταση 2 χλμ. προς νότο, κοντά στην πηγή Καλόγρια ή Ευρυδίκη, λειτουργεί κατασκήνωση προσκόπων.

Το χωριό βρισκόταν παλιά στη σημερινή θέση Παλαιοχώρι. Οι άνδρες ήταν «κερατζήδες» και περιπλανώμενοι έμποροι. Γύρω στα 1600, κατά την παράδοση, μαζί με το πλούσιο καραβάνι του γυρισμού έφτασε στο χωριό επιδημία πανώλης. Όταν πέθανε ο παπάς, οι κάτοικοι εγκατέλειψαν το μολυσμένο τόπο φθάνοντας στη σημερινή τοποθεσία Έλτσα. Μαζί τους ήταν και η κόρη του παπά Ελισάβετ (Έλτσα) που άφησε εκεί την τελευταία της πνοή. Για το λόγο αυτό η βρύση και η τοποθεσία ονομάστηκαν Έλτσα. Απέναντι από τη βρύση αντίκρισαν μιαν όμορφη καταπράσινη πλαγιά με βελανιδιές, φτελιές, ιτιές και καστανιές. Οι ξεριζωμένοι σκέφτηκαν ότι ο τόπος αυτός ήταν κατάλληλος για εγκατάσταση. Δημιουργήθηκε λοιπόν ο σημερινός Αμάραντος, κτισμένος στις πλαγιές του βουνού «Στινίτσα», πλαισιωμένος από τα δάση Λάλαινα, Σίδηρο και Ορθή Πέτρα, με πλούσια χλωρίδα και πανίδα (αγριοφράουλες, μανιτάρια, πέρδικες και αρκούδες). Δεσπόζουν οι κορυφές Πάντε Μάρε (2.200 μ.), οροσειρά Πίνδου (αλπική ζώνη) και Ορθή Πέτρα (1.550 μ.). Στη Σκάλα Παλαιοχωρίου βρίσκεται σπήλαιο που χρησίμευσε ως καταφύγιο σε δύσκολα χρόνια. Στις θέσεις Μπούρα και Γιαννούσης βρίσκονται οι παλαιότερες βρύσες τροφοδοσίας του χωριού, ενώ στη θέση Κουφορίτο λιθόκτιστη βρύση – πηγή στην είσοδο ελατοδάσους.

Στο δρόμο προς Κρανιά, μέσα σε οξιές και έλατα, βρίσκεται η πηγή Σίδηρο με κατάλληλο χώρο αναψυχής. Αξιόλογο είναι το μεταβυζαντινό ξωκλήσι των Αγίων Αναστασίας και Κωνσταντίνου. Σπουδαίο τέκνο του Αμάραντου υπήρξε ο Δωρόθεος Σχολάριος (1812-1888). Ίδρυσε στα 1866 και «προίκισε» την αλληλοδιδακτική Σχολή Βεντίστας, στην οποία δίδαξαν σπουδαίοι δάσκαλοι. Στις 5 Ιουνίου τελείται μνημόσυνο για το μητροπολίτη Δωρόθεο, με τραπέζι και φαγοπότι για τους παρευρισκόμενους, με δαπάνη της διαθήκης του. Στις 2 Φεβρουαρίου εορτάζονται τα γενέθλιά του. Στον Αμάραντο λειτουργεί ο νερόμυλος του Αγ. Μηνά. Υπάρχουν πολλές κατ’ οίκον υφάντρες και παραδοσιακοί οργανοπαίκτες.

Ο Σύλλογος Αμαραντιωτών Τρικάλων διοργανώνει κάθε χρόνο από 10-18 Αυγούστου στη θέση Κουφορίτο, το αντάμωμα των απανταχού Αμαραντιωτών.

Σπορ

Ποδηλασία ανωμάλου δρόμου. Ορειβασία σε βρύσες Κουφορίτου και Ευριδίκη καθώς και στην κορυφή Πάντε – Μάρε.

Αγοράστε:

Τυρί φέτα, μέλι και καρυδάκι γλυκό.

Δοκιμάστε:

Ντόπιο φημισμένο κρασί. Μπακλαβά ή μπακλαΐ σ’ όλα τα σπίτια. Χωριάτικο ζυμωτό ψωμί.

Επισκεφθείτε:

Το νερόμυλο του Αγ. Μηνά. Την πηγή Κουφορίτο. Τη βρύση Σίδηρο. Την κατασκήνωση των προσκόπων.