Οικισμός Παλαιοχωρίου (ΠΑΛΙΟΓΚΟΡΤΣΙΑ) 

26 χλμ. ΝΔ της Καλαμπάκας και σε υψόμετρο 1.050 μ. βρίσκεται το Παλαιοχώρι, περιστοιχισμένο από τις κορυφές της Πίνδου, Κοκκινόβρυση (1.700 μ.), Γκιόναλι (1.700 μ.), Γκούρα (1.900 μ.), Σουφλή (2.010 μ.), Τριγγία (2.204 μ.) και 6.000 στρ. παρθένου ελατοδάσους κατά μήκος των ποταμών Πλιάτσικα, Βλάχα, Κατωνίσθα και Κόγκια. Οι πηγές Ανάβρα (νοτίως του χωριού, στ’ αριστερά του κεντρικού δρόμου), Βλάχα (στα δυτικά μέσα σε έλατα) και Καλόγερος (2 χλμ. προς νότο), ολοκληρώνουν την ωραιότητα του τοπίου.

Στη θέση Σουφλί, 50 μ. κάτω από την ομώνυμη κορυφή, βρίσκεται σπήλαιο βάθους 40 μ. και επιφάνειας 60 τμ. όπου αποθηκεύονταν πάγος τα παλαιότερα χρόνια. Το ύψωμα Γκουλέμι προσφέρει απέραντη θέα 300 στρ. πεδιάδας και ορατότητα των Μετεώρων, όταν οι καιρικές συνθήκες το επιτρέπουν.

Η χλωρίδα και πανίδα της περιοχής είναι πλούσια, ενώ υπάρχει καταφύγιο θηραμάτων. Αλλοδαποί επιστήμονες έχουν ερευνήσει κατά καιρούς τα πετρώματα της περιοχής. Στην τοποθεσία Λαμπούσια υπάρχει λιθόκτιστη παλαιότατη βρύση. Πότε ακριβώς κτίστηκε το χωριό δεν είναι γνωστό. Είναι πάντως πολύ παλιό. Φαίνεται πως οι κάτοικοι της Παλαιογκορτσιάς (παλαιό όνομα), που την εγκατέλειψαν εξαιτίας κάποιας αρρώστιας, επέστρεψαν και έδωσαν στο χωριό το νέο του όνομα.

Στις 14-16 Σεπτεμβρίου, γίνονται πανηγυρικές εκδηλώσεις με αφορμή την Ύψωση του Τιμίου Σταυρού και τον εορτασμό της μνήμης του πολιούχου του χωριού Αγ. Βησσαρίωνος στο φερώνυμο ναό. Στις 6 Αυγούστου (της Μεταμορφώσεως) τελείται ο ετήσιος χορός, με χορευτικά συγκροτήματα και φορεσιές, στην κεντρική πλατεία. Στο Παλαιοχώρι λειτουργεί μύλος (από το 1904), ιδιοκτησία της εκκλησίας, που χρησιμοποιείται από τους κατοίκους της κοινότητας.

ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ Το πανηγύρι του Αγ. Βησσαρίωνος στις 15 Σεπτεμβρίου.

Σπορ

 Χιονοδρομίες και ορειβασία σε Γκουλέμι και Κοκκινόβρυση.

Αγοράστε:

Τσάι του βουνού, κηπευτικά και μέλι από τους κατοίκους.

Δοκιμάστε:

Φασολάδα, πατσά, σπληνάντερο και κοκορέτσι στα καφενεία.

Επισκεφθείτε:

Το ύψωμα Γκουλέμι και το ξωκλήσι του Αγ. Γεωργίου.