Οικισμός Παναγίας (ΛΙΜΠΟΧΟΒΟ) 

43 χιλιόμετρα από την Καλαμπάκα βρίσκεται η κοινότητα Παναγίας ή Νέας Κουτσούφλιανης (750 μ.), στην οποία ανήκει και ο λίγο βορειότερα ευρισκόμενος οικισμός του Πλατάνιστου, μέσα σε δάσος 30.000 στρεμ. από πεύκα, οξιές και έλατα. Τριγύρω ορθώνονται οι κορυφές Μικρό Κουκουρέλο (1.461 μ.) προς τη μεριά της Πεύκης, Σδιριάνι (1.663 μ.) στα όρια της Παναγίας και της Μηλιάς Μετσόβου και Πάντε – Μάρε (1.700 μ.) στα όρια Παναγίας, Μηλιάς και Κρανιάς.

Ο Πλατάνιστος είναι η Παλιά Κουτσούφλιανη, όπου ήταν αρχικά εγκαταστημένοι οι Κουτσουφλιανίτες. Από κει, μετά τη διαρρύθμιση των συνόρων του 1897 που άφηνε το χωριό τους έξω από τα όρια του ελληνικού κράτους, αφού έκαψαν τα σπίτια τους, μεταφέρθηκαν σε ελληνικό έδαφος κι εκεί έχτισαν τη Νέα Κουτσούφλιανη, τη σημερινή Παναγία.

Το νέο χωριό δημιουργήθηκε στη θέση του μικρού οικισμού που είχε αναπτυχθεί γύρω από τη Μονή του Λιμπόχοβου (η οποία δυστυχώς κάηκε στα 1943 από τους Γερμανούς). Μετά τους Βαλκανικούς πολέμους η Παλιά Κουτσούφλιανη περιήλθε στο νομό Τρικάλων.

Σήμερα οι κάτοικοι της Παναγίας εξακολουθούν να ζουν κυρίως από την πατροπαράδοτη ενασχόλησή τους με την κτηνοτροφία (2.750 αιγοπρόβατα) και τη γεωργία. Στο χωριό απομένουν το χειμώνα 300 άνθρωποι, που το καλοκαίρι ο αριθμός τους αυξάνεται σε 2.000.

Ωραία πέτρινη βρύση υπάρχει στη θέση «Πάρτσι» προς τον Πλατάνιστο, όπου και η ομώνυμη πηγή και ειδικά διαμορφωμένος χώρος για αναψυχή ανάμεσα στα πλατάνια. Αξιόλογη είναι η θέα από το Σδιριάνι, το Μικρό Κουκουρέλο, την Πέτρα Μουκόσι και το Χούνι.

Μέσα στην Παναγία σώζονται παλιά πέτρινα σπίτια αλλά και αρκετά από τα καινούργια, μαζί και η πλατεία, συντηρούν την οικοδομική παράδοση της πελεκητής πέτρας. Το χωριό έχει δυο παλιές εκκλησίες, της Γενέσεως της Θεοτόκου (των αρχών του 18ου αιώνα) και του Σωτήρος.

Πανηγύρια με καζανιές και παρουσίαση συγκροτημάτων δημοτικών χορών και τραγουδιών γίνονται τρεις φορές το χρόνο: στις 8 Σεπτεμβρίου πανηγυρίζει η εκκλησία της Γενέσεως της Θεοτόκου, του Αγίου Πνεύματος, η εκκλησία της Αγίας Τριάδας στον Πλατάνιστο και το Δεκαπενταύγουστο γίνεται γλέντι στην κεντρική πλατεία της Παναγίας.

Αξίζει να βρεθεί κανείς σε παραδοσιακό γάμο αλλά και την δεύτερη μέρα του Πάσχα, στην εκκλησία του Γενεσίου της Θεοτόκου, στο προαύλιο της οποίας μοιράζονται κόκκινα αυγά από την «Αδελφότητα της Παναγίας» ενώ γέροντες και γερόντισσες τραγουδούν πασχαλινά τραγούδια της περιοχής.

Μνημείο ολοκαυτώματος και εκπατρισμού. —

Σπορ

  • Πεζοπορία μέχρι το Πάντε – Μάρε και το Σδιριάνι. Πρωταγωνιστική προετοιμασία αθλητών γίνεται κάθε χρόνο στο Πάντε – Μάρε και τη Σαλατούρα.

Δοκιμάστε:

Κρέας με πλιγούρι στα πανηγύρια και τους παραδοσιακούς γάμους. Σπληνάντερο, κοκορέτσι, κοντοσούβλι και μοσχαροκεφαλή σε ταβέρνες. Τυρί φέτα, βούτυρο και γαλοτύρι στο τυροκομείο.

Επισκεφθείτε:

  • το Χούνι, το Σδιριάνι και την Πέτρα – Μουκόση.