Οικισμός Αγιόφυλλου Χασίων 

 Αλλιώς ΒΕΛΕΜΙΣΤΙ

Μέσα σε μια πανέμορφη τοποθεσία, σε υψόμετρο 620 μ. και απόσταση 27 χλμ. από την Καλαμπάκα, βρίσκεται το Αγιόφυλλο, στεφανωμένο από δρυς στο βορρά και με θαυμάσια θέα στο νότο. Είναι ένα από τα πέντε χωριά που συγκροτούν το Δήμο Χασίων. Οι 700 περίπου κάτοικοί του ασχολούνται κυρίως με τη γεωργοκτηνοτροφία, ενώ κάποιοι από αυτούς εργάζονται στην τοπική ιδιωτική ξυλοβιοτεχνία.

Αξιοθέατη η μικρή λίμνη Κόπλι περιστοιχισμένη από βελανιδιές και τα δάση Κλήμα και Κεραμίδα, κοντά στο εκκλησάκι της Αγ. Παρασκευής, όπου και χώρος αναψυχής με τρεχούμενα νερά και δένδρα. Από το ύψωμα «Αλέξη» (750 μ.) διακρίνονται αρκετά από τα χωριά της Δ Θεσσαλίας. Εκεί δόθηκαν μάχες με τους κατακτητές στα χρόνια της γερμανοϊταλικής κατοχής.

Στο ύψωμα Ταμπούρια, έως το 1912, ήταν τα σύνορα της Ελλάδος με την Τουρκία. Από το Αγιόφυλλο (αρχαία Ελλίμια) κατάγονταν ο καπετάνιος Κωνσταντίνος Γαλάνης και ο Νικόλαος Ζαραλής που έλαβαν μέρος στη μάχη της Μερίτσας (1943).
Σ’ ένα λόφο πριν από το χωριό, αριστερά του δρόμου προς Γρεβενά, βρίσκεται το ξωκλήσι του Αγ. Αθανασίου. Έχει ωραιότατες τοιχογραφίες που χρονολογούνται από το 1623. Πανηγυρίζει στις 2 Μαΐου, ημέρα της μετακομιδής των λειψάνων του αγίου. Μετά τη θεία λειτουργία ακολουθεί γλέντι στην πλατεία του χωριού. Στον Αγ. Αθανάσιο διακρίνονται ίχνη παλαιού κάστρου της ελληνιστικής εποχής. Ενδιαφέρον παρουσιάζουν και οι μεταβυζαντινές εκκλησίες των Αγ. Αποστόλων Πέτρου και Παύλου και της Αγ. Παρασκευής.

Επισκεφθείτε:

Τη λίμνη Κόλπι.

Τις εκκλησίες Αγ. Αθανασίου και Αγ. Παρασκευής.

Μην χάσετε:

Το δεκαήμερο πολιτιστικών εκδηλώσεων από 20 έως 30 Ιουλίου. Διεξάγεται έκθεση λαογραφικών ειδών (σαρμάντζα, κυπριά, βελέντζες κ.ά.) και παραδοσιακών φορεσιών.