Οικισμός Αχλαδέας Χασίων 

Οικισμός των Χασίων (600 μ.) σε απόσταση 30 χλμ. από την Καλαμπάκα, στο δρόμο προς τα Γρεβενά. Είναι ένα από τα πέντε χωριά που συγκροτούν το Δήμο Χασίων.

Γύρω του υψώνονται οι βουνοκορφές Γκιάτας (700 μ.) και Κυρίτσης, ενώ το χωριό δροσίζουν οι πηγές Κρανιά (στην είσοδο, μέσα σε πλατάνια), Τζιγκόρο (ανατολικά του οικισμού στα όρια της Ασπροκκλησιάς) και Κόκκινος Νόχτος (βόρεια σε άβατο μέρος). Αξιόλογο είναι το εκτάσεως 1000 στρ. δάσος με βελανιδιές και πλατάνια καθώς και τα σπήλαια Γκαβοδήμου και Βαϊνά. Σε απόσταση 1,5 χλμ. ΒΑ βρίσκεται κρυμμένη στις βελανιδιές η ξύλινη βρύση «Λάη».

Οι 250 κάτοικοι της Αχλαδιάς ζουν κυρίως από την κτηνοτροφία και σε μικρότερη κλίμακα από γεωργικά προϊόντα (σιτηρά, καλαμπόκι και καπνό). Πάνω από το χωριό, σε μια πλαγιά των Χασίων, βρίσκεται η εκκλησία της Γεννήσεως της Θεοτόκου. Πρόκειται για υστεροβυζαντινό ναό των αρχών του 17ου αι. με αξιόλογες τοιχογραφίες. Πανηγυρίζει στις 8 Σεπτεμβρίου. Μοιράζονται «καζανιές» και φασολάδα στο χώρο της εκκλησίας. Το βράδυ ακολουθεί γλέντι με κλαρίνα στην πλατεία του χωριού. Την Πρωτοχρονιά αναβιώνουν τα «Λουκατζιάρια».

Οι επισκέπτες της Αχλαδέας αξίζει να επισκεπτουν το Λαογραφικό Μουσείο της Αχλαδέας το οποίο αποτελεί “κόσμημα” της ευρύτερης περιοχής. Στόχος της ίδρυσης του Μουσείου ήταν η διάσωση της πολιτιστικής κληρονομιάς του τόπου μέσω της καταγραφής και περισυλλογής των αντικειμένων, με απώτερο σκοπό την εκπαίδευση και την επιμόρφωση των επισκεπτών.

Επισκεφθείτε:

Την εκκλησία Γεννήσεως της Θεοτόκου.

Δοκιμάστε:

Κατσαμάκια (κουρκούτι από καλαμποκάλευρο και κρεμμύδι).

Μην χάσετε:

Το πανηγύρι στις 8 Σεπτεμβρίου.