Οικισμός Σταγιάδων Χασίων 

Μικρός ορεινός οικισμός της Αγναντιάς είναι οι Σταγιάδες. Βρίσκονται σε υψόμετρο 800 μ. και έχουν πληθυσμό 80 περίπου ατόμων που διπλασιάζονται τους θερινούς μήνες λόγω των κτηνοτροφικών τους απασχολήσεων. Τα υψώματα Καρακόλι, Τζιώρτζη και Αϊ Δημήτρης προσφέρουν αναψυχή και απεριόριστη θέα στον επισκέπτη, ενώ η περιοχή «Βεργίνα» παρουσιάζει αρχαιολογικό ενδιαφέρον. Βρέθηκαν μαρμάρινες πλάκες και αμφορέας του 2ου αι μ.Χ. με παραστάσεις της Νιόβης και Νιοβηδών, ο οποίος παραδόθηκε στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο το 1968. Αξιόλογος ο μεταβυζαντινός ναός των Αγ. Αποστόλων όπως και αυτός των Εισοδίων της Θεοτόκου που χρονολογείται από το 1710, και έχει ξυλόγλυπτο τέμπλο και ενδιαφέρουσες αγιογραφίες στον πρόναο.

Στην άκρη του χωριού, δυτικά της εθνικής οδού Καλαμπάκας – Γρεβενών είναι κτισμένη η μονή της Κοιμήσεως της Θεοτόκου Σταγιάδων. Ο αρχικός σταυρεπίστεγος ναός είναι πολύ παλιός (πιθανόν του 11ου μ.Χ. αι.), ενώ ο πρόναος θα πρέπει να κτίστηκε γύρω στα 1780, αφού την ίδια χρονιά αγιογραφήθηκε από το Χιοναδίτη ζωγράφο Μιχαήλ.

Οι αγιογραφίες και το ξυλόγλυπτο τέμπλο του ναού διατηρούνται σε καλή κατάσταση. Το μοναστήρι, κραταιό και ακμαίο παλαιότερα, γνώρισε πολλές καταστροφές. Το 1924 τα κτήματά του απαλλοτριώθηκαν και μοιράστηκαν στους ακτήμονες των γύρω χωριών. Από το 1968 εγκαταστάθηκε σ’ αυτό γυναικεία αδελφότητα η οποία και το ανακαίνισε ριζικά.

Σήμερα υπάρχει σύγχρονος ξενώνας, με δυνατότητα υποδοχής 20 ατόμων. Οι μοναχές ασχολούνται με αγροτικές εργασίες, υφαντουργία και κατασκευή κεριού.
Στους Σταγιάδες λειτουργεί υποτυπώδες Λαογραφικό Μουσείο με εκθέματα του τοπικού παραδοσιακού πολιτισμού, χάρη στην προσπάθεια του Εκπολιτιστικού Συλλόγου του χωριού.

Ιερά Μονή Σταγιάδων

Επισκεφθείτε:

Την Ι. Μονή Κοιμήσεως της Θεοτόκου.

Την εκκλησία του Αγ. Γεωργίου.

Δοκιμάστε:

Κατσαμάκια. Σουβλάκι από ντόπια κρέατα. Τυρόπιτα στη γάστρα, με τραχανά, ρύζι και τυρί.

ΑΓΟΡΑΣΤΕ

Καρύδια και φασόλια. Ντόπιο τυρί «φέτα» και εξαιρετικό μέλι.

Μην χάσετε:

Το πανηγύρι του Δεκαπενταύγουστου και πολιτιστικές εκδηλώσεις στην πλατεία των Σταγιάδων. Το πανηγύρι του Αγ. Γεωργίου.