Η περιοχή του Ασπροποτάμου

Η περιοχή του άνω Ασπροποτάμου κατέχει μια ξεχωριστή θέση στο νομό Τρικάλων και αυτό γιατί συνδυάζει την παρθένα ομορφιά της με τις μακραίωνες παραδόσεις της. Έχει ενταχθεί στον Εθνικό Κατάλογο του Ευρωπαϊκού Δικτύου ΦΥΣΗ 2000 (NATURA 2000). Κοινοτική οδηγία 92/43.

Τοποθεσία: Τα χωριά της περιοχής του άνω Aσπροποτάμου, ανήκουν στο Νομό Τρικάλων και εντάσσονται στο Δήμο Καλαμπάκας. Η Ανθούσα, το Χαλίκι, η Κρανιά, το Κατάφυτο, η Μηλιά, η Αγία Παρασκευή, η Καλλιρρόη, η Πολυθέα, το Στεφάνι, το Γαρδίκι και η Αθαμανία, συγκροτούν τον κύριο κορμό του Ασπροποτάμου.

Φύση: Χωριά πνιγμένα στα έλατα και στα πλατάνια ίσως από τα λίγα μέρη που διατηρούν ανέπαφη τη φυσική ομορφιά του τοπίου. Την ξεχωριστή της ομορφιά την οφείλει στις υψηλές κορυφές όπως του Λάκμου (2295 μ.) και της Κακαρδίτσας, στα πλούσια σε ποικιλία δένδρων δάση και ιδιαίτερα του Ελάτου, καθώς και στα ορμητικά νερά του Ασπροποτάμου (Πηγές του Αχελώου). O Ασπροπόταμος σχηματίζεται από δύο παραπόταμους που συγκλίνουν σε ένα κεντρικό ρεύμα: ο ένας από την Κορυφή Ρόνα και ο άλλος από το Όρος Λάκμος (Περιστέρι). Κυρίαρχα είδη δένδρων είναι οι βελανιδιές, τα έλατα, τα πλατάνια και οι οξιές. Οι οικότοποι της περιοχής βρίσκονται σε καλή κατάσταση με αποτέλεσμα την παρουσία πολλών φυτικών και ζωικών ειδών, όπως το σαλέπι και το τσάι, η καφέ αρκούδα, ο λύκος και το ζαρκάδι.

ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Συγκοινωνίες: Με το ΚΤΕΛ Τρικάλων με επιλεγμένα δρομολόγια σε όλα τα χωριά του Ασπροποτάμου, κατά την διάρκεια των θερινών μηνών. Η πρόσβαση με αυτοκίνητο ή με ΤΑΧΙ, είναι επίσης εύκολη. Το οδικό δίκτυο είναι ασφαλτοστρωμένο.

Χρήσιμα τηλέφωνα: Αυτόματος αριθμός κλήσης  
ΚΤΕΛ Τρικάλων 24310-73130
ΚΤΕΛ Καλαμπάκας 24320-22432
Αστυνομικός σταθμός Καταφύτου 24320-87392
Κέντρο Υγείας Καλαμπάκας 24320-22222
Δασικό σύμπλεγμα Ασπροποτάμου 24320-87275 (Κουκοφλί)
ΤΑΧΙ Καστανιάς 24320-61202 (Καστανιά)
ΤΑΧΙ Καλαμπάκας 24310-22310
Εκδηλώσεις – Έθιμα:
Ανθούσα πανηγύρι Αγ.Παρασκευής 26 ιουλίου
Χαλίκι πανηγύρι Αγ.Παρασκευής 26 ιουλίου
Τζούρτζια πανηγύρι Αγ.Παρασκευής 26 ιουλίου
Κρανία πανηγύρι Αγ.Παρασκευής 26 ιουλίου
Πολυθέα πανηγύρι της Παναγίας 8 Σεπτεμβρίου
Κατάφυτο πανηγύρι της Παναγίας 15 Αυγούστου

Παλιές ονομασίες των χωριών:

  • Αγία Παρασκευή: Τζούρτζια,
  • Ανθούσα: Λιπινίτσα
  • Καλλιρρόη: Βελίτσαινα,
  • Πολυθέα: Δραγοβίτσι,
  • Στεφάνι: Σκληνιάσα,
  • Κατάφυτο: Κότορη.
  • Τα χωριά Χαλίκι & Κρανιά διατήρησαν τα αρχικά τους ονόματα.