Το Καθολικό της Μονής
Ο σημερινός κυρίως ναός αντιπροσωπεύει την αρχαιότερη σωζόμενη οικοδομική φάση του μοναστηριού και είναι το πιο ενδιαφέρον από τα κτίσματά του. Φαίνεται πως ανεγέρθηκε το έτος 1475/76, όπως μαρτυρεί ενεπίγραφη πλίνθος στο νότιο εξωτερικό τοίχο, με χαραγμένη τη χρονολογία ϙϛϡπδ΄ (6984 από κτίσεως κόσμου = 1475/76).
Ο κυρίως ναός είναι ένας μικρός σταυροειδής δικιόνιος ναός με κεντρικό τρούλλο στη στέγη του. Η ανατολική κόγχη του ναού, όπου η τρίπλευρη κόγχη του ιερού με ένα δίλοβο παράθυρο, έχει επιμελημένη πλινθοπερίκλειστη τοιχοδρομία με πλούσια κεραμική διακόσμηση, όπως οδοντωτές ταινίες και άλλα κοσμήματα. Στις πλευρικές όψεις η τοιχοδομία είναι απλή. Σε κάθε πλευρά υπάρχει ένα μόνο μονόλοβο παράθυρο, γι’ αυτό και ο ναός εσωτερικά είναι σχετικά σκοτεινός. Ο τρούλλος είναι πολυγωνικός, με μονόλοβα παράθυρα, πλίνθινους κιονίσκους και οδοντωτές ταινίες.
Η σημερινή τοιχογράφηση του ναού, σύμφωνα με τη σχετική επιγραφή, είναι έργο των ζωγράφων Αντωνίου ιερέα και του αδελφού του Νικολάου και έγινε το 1741 επί μητροπολίτη Σταγών Θεοφάνη και επί ηγουμένου της μονής Παρθενίου. Αν και νεότερη, συνεχίζει με επιτυχία την παράδοση της καλής μεταβυζαντινής ζωγραφικής. Στον τρούλλο εικονίζεται ο Παντοκράτορας και στα σφαιρικά τρίγωνα οι τέσσερις ευαγγελιστές, από τους οποίους ο Λουκάς παριστάνεται να «ιστορεί» την εικόνα της Παναγίας όπως και στον τρούλλο του κυρίως ναού της Μονής Βαρλαάμ.
Το ενδιαφέρον παλαιό ξυλόγλυπτο τέμπλο του κυρίως ναού έχει κλαπεί από ιερόσυλους, το 1979, και έχει αντικατασταθεί σήμερα από νεότερο. Μαζί αφαιρέθηκαν και εκλάπησαν και οι παλιές εικόνες του τέμπλου, αξιόλογες για την τέχνη τους. Αναφέρομε απ’ αυτές την εικόνα της Παναγίας, ιστορημένη στα 1718 «δια χειρός Ρίζου» από την επαρχία των Αγράφων, και την εικόνα του Χριστού με τη χρονολογία 1662.
Ο ευρύχωρος θολοσκέπαστος εσωνάρθηκας αποτελεί μεταγενέστερη προσθήκη στον κυρίως ναό. Είναι κι αυτός κατάγραφος από τοιχογραφίες. Όπως μας πληροφορεί η επιγραφή του, κτίστηκε το 1689 και τοιχογραφήθηκε το 1692 επί μητροπολίτη Σταγών Αρσενίου και επί ηγουμένου της μονής Ιωνά.
Στα 1684, δίπλα στο ιερό, προστέθηκε ένα μικρό σκευοφυλάκιο. Το κτιριακό συγκρότημα της μονής συμπληρώνουν η τράπεζα, τα κελλιά, αίθουσες υποδοχής, δεξαμενές και άλλοι βοηθητικοί χώροι. Σήμερα όλα είναι ανακαινισμένα και περιποιημένα.