Κειμήλια
Στην παλαιά τράπεζα, που έχει διασκευασθεί σε μουσείο, είναι εκτεθειμένα για τους επισκέπτες τα αξιολογότερα κειμήλια της μονής, όπως φορητές μεταβυζαντινές εικόνες, χρυσοκέντητα άμφια και άλλα υφαντά, ξυλόγλυπτοι και αργυρόδετοι σταυροί, περίτεχνα έργα αργυροχοΐας (άγια ποτήρια, θυμιατήρια κ.ά.).
Ανάμεσα στις φορητές εικόνες πρέπει ιδιαίτερα να σημειωθεί η «Αποκαθήλωσις» έργο του μεγάλου Κρητικού αγιογράφου Εμμανουήλ Τζάνε (ΙΖ΄ αι.).
Εντυπωσιακός και υψηλής τέχνης είναι και ο χρυσοκέντητος επιτάφιος του έτους 1857, με πολυπρόσωπη την κεντρική σύνθεση και άλλες συμπληρωματικές παραστάσεις στο πλαίσιο (οι τέσσερις ευαγγελιστές στις γωνίες? ο Ευαγγελισμός, η Αγία Τριάδα και η Βάπτιση επάνω? ο Μυστικός Δείπνος, η Σταύρωση και η Ανάσταση κάτω), καθώς και με πλούσια φυτική διακόσμηση. Μεγάλης καλλιτεχνικής αξίας είναι και τα ωραία επιχρυσωμένα ξυλόγλυπτα βημόθυρα του τέμπλου του ναΐσκου του Αγίου Στεφάνου, με την παράσταση του Ευαγγελισμού στο επάνω μέρος, όπως συνηθίζεται.
Στη μονή φυλάσσονται σήμερα 147 χειρόγραφα, πολλά από τα οποία κοσμούνται με ωραίες και καλλιτεχνικές μικρογραφίες, πολυποίκιλα επίτιτλα και πολύχρωμα διακοσμητικά πρωτογράμματα. Από τους εδώ βιβλιογράφους αναφέρομε τους γνωστούς καλλιγράφους-διακοσμητές χειρογράφων των μέσων του ΙΖ΄ αιώνα, του καλλιτεχνικού κύκλου του Λουκά Ουγγροβλαχίας και του Ματθαίου Μυρέων, τον Γιαννιώτη ιερομόναχο Άνθιμο, τον ιερομόναχο Ησαΐα και τον επίσκοπο Σίδης και μετέπειτα Γάνου και Χώρας Ιάκωβο.
Ανάμεσα στα χειρόγραφα που είναι εκτεθειμένα στις προθήκες του μουσείου, αξιοπρόσεχτα είναι για την παλαιογραφική τους αξία τέσσερα περγαμηνά λυτά φύλλα, του ΣΤ΄/Ζ΄ αιώνα, που περιέχουν αποσπάσματα από το κατά Μαθταίον ευαγγέλιο σε μεγαλογράμματη γραφή. Πλούσια είναι και η συλλογή σπάνιων παλαιοτύπων.