Ιερά Μονή Αγίων Θεοδώρων

Το μοναστήρι βρίσκεται ένα χιλιόμετρο βόρεια από το ομώνυμο χωριό της Καλαμπάκας, έξω από το πέτρινο δάσος των Μετεώρων. Το έτος ίδρυσής του μας είναι άγνωστο. Πάντως αναφέρεται ανάμεσα στα μοναστήρια των Μετεώρων το έτος 1541, σε γράμμα του Νεόφυτου Β΄, Μητροπολίτου Λαρίσης, με το οποίο επικυρώνονται οι ελευθερίες και τα προνόμια της Μονής του Μεγάλου Μετεώρου.

Η Μονή είναι χτισμένη σε κατακόρυφο βράχο και σε τέσσερις ορόφους, λόγω της στενότητας του χώρου. Ανακαινίστηκε ριζικά κατά τα έτη 1993-1999, οπότε και εγκαταστάθηκε νέα γυναικεία αδελφότητα, που υπόσχεται, με τον θεοφιλή της ζήλο, να συνεχίσει την ιστορική πορεία της μονής.

Το Καθολικό είναι πολύ μικρό, με παλιότερη και σύγχρονη τοιχογραφία (Π. Ζαχαρής) και παραδοσιακό ξυλόγλυπτο τέμπλο. Κατέχει ιερά λείψανα των Αγίων Θεοδώρων και του Αγίου Τρύφωνα. Από τον χειρόγραφο πλούτο της διασώθηκε μόνο ένα χειρόγραφο, ο υπ’ αριθμ. 105 κώδικας της μονής του Αγίου Στεφάνου των Μετεώρων.

Από παλιά και μέχρι σήμερα η μονή των Αγίων Θεοδώρων τιμάται εξαιρετικά από τους πιστούς, είναι ιδιαίτερο ιερό προσκύνημα όλης της περιοχής (Χάσια και πεδινά χωριά). Η εκτίμηση και ευλάβεια των χριστιανών καταφαίνεται και από το πλήθος των αφιερωτών-συνδρομητών, πολλοί από τους οποίους κατοικούν έξω από το νομό Τρικάλων, αλλά και στο εξωτερικό. Είναι χαρακτηριστικό ότι αναφέρονται ακόμη και αλλόθρησκοι.








Θερινό ωράριο: 08.00 – 13.00 & 16.00-19.00
Κάθε μέρα

Χειμερινό ωράριο: 09.00 – 13.00 & 15.30-18.00
Κάθε μέρα

 (+30) 24320-72716