Οικισμός Βυτουμά Καλαμπάκας 

 Χτισμένος στις ανατολικές πλαγιές του Κόζιακα

13 χλμ. από την Καλαμπάκα, στις ανατολικές πλαγιές του Κόζιακα, δίπλα στον Πηνειό, βρίσκεται ο οικισμός Βυτουμά της Καλαμπάκας, όπου και η περίφημη Μονή Κοιμήσεως της Θεοτόκου. Από εδώ ξεκινάει και το μονοπάτι του Κόζιακα.

Στα δυτικά του χωριού και σε απόσταση λίγων χιλιομέτρων βρίσκεται η γυναικεία μονή Βυτουμά σε υψόμετρο 550μ., όπου στο καθολικό της υπάρχουν αξιόλογες τοιχογραφίες.

Η Ι. Μ. Κοιμήσεως Θεοτόκου Βυτουμά είναι ένα από τα χαρακτηριστικότερα και αξιολογότερα μνημεία της περιοχής της Καλαμπάκας. Ιδρύθηκε στα 1161 με έξοδα του Κωνσταντίνου Ταρχανιώτη και της συζύγου του Ζωής. Το καθολικό της μονής – τρίκλιτη βασιλική με υπερυψωμένο το κεντρικό κλίτος – είναι κτίσμα του 1600, με νάρθηκα μεταγενέστερο (1662). Ο μικρότερος και παλαιότερος ναός (1559), επίσης αφιερωμένος στην Κοίμηση της Θεοτόκου, χρησιμοποιείται ως παρεκκλήσι.

Οι τοιχογραφίες των δυο ναών είναι σύγχρονες των κτισμάτων ενώ οι φορητές εικόνες της μονής είναι έργα του ιερέα Δροσινού από το Φανάρι Καρδίτσας (1600). Σήμερα το μοναστήρι λειτουργεί ως γυναικείο, με φημισμένο εργαστήριο υφαντικής.

Οι κάτοικοί του ασχολούνται κυρίως με την κτηνοτροφία και την γεωργία.
Στον οικισμό υπάρχει ο ναός του Αγίου Νικολάου εκ Βουναίνης, πάνω δε από το χωριό διακρίνονται ακόμη και σήμερα τα απομεινάρια αρχαίου κάστρου. Κατά τη Τουρκική κατοχή και την Γερμανική κατοχή έβρισκαν καταφύγιο στην περιοχή Βυτουμά οι κάτοικοι της Καλαμπάκας και της γύρω περιοχής.

Στις 9 Μαΐου ο οικισμός πανηγυρίζει.

Σπορ

Ορειβασία στον Κόζιακα.

Αγοράστε:

Έργα υφαντικής από το μοναστήρι της Κοιμήσεως της Θεοτόκου Βυτουμά.

Επισκεφθείτε:

  • Τη Μονή Κοιμήσεως της Θεοτόκου.
  • Το Αρχαίο Κάστρο του Βυτουμά.