Οικισμός Οξύνειας Χασίων
Αλλιώς ΜΕΡΙΤΣΑ.
Ορεινό χωριό (500 μ. υψ.), 23 χλμ. ΒΔ της Καλαμπάκας, στην αριστερή πλευρά της Εθνικής Οδού Καλαμπάκας – Γρεβενών, πλησίον του ποταμού Μύκανη. Περικλείεται από 14.000 στρ. δρυών και πλατάνων, ενώ από το ύψωμα «Καλόγεροι» είναι ορατά τα Μετέωρα και ο Όλυμπος. ΒΔ του χωριού, στα σύνορα με Κακοπλεύρι βρίσκεται το σπήλαιο «Γκιγκόρος».
Το όνομα του χωριού επί Τουρκοκρατίας ήταν «Μερίτσα» (ήμερο μέρος, ετυμολογούν οι ντόπιοι) και περιλαμβάνει τον ακατοίκητο οικισμό Μύκανη, όπου βρίσκονται δύο ιδιωτικοί κυλινδρόμυλοι και βιομηχανία τσιμεντόλιθων. Οι κάτοικοι του χωριού, γύρω στις 750 ψυχές, είναι κυρίως γεωργοκτηνοτρόφοι, ενώ κάποιοι απασχολούνται στον κυλινδρόμυλο και τη μονάδα τυροκομικών προϊόντων.
Η εκκλησία του Αγ. Γεωργίου με δύο τρούλους, ξυλόγλυπτο τέμπλο και διπλή εικόνα του Αγίου, αγιογραφήθηκε το 1779 από τους Χιοναδίτες ζωγράφους Κωνσταντίνο, Μιχαήλ και Ιωάννη. Η Αγία Τράπεζα έχει ημερομηνία κατασκευής 1433 και φέρει δικέφαλο αετό. Την ημέρα της μνήμης του αγίου, γίνεται, μετά τη Λειτουργία, λαϊκό πανηγύρι με «κλαρίνα» στην πλατεία του χωριού.
Αξιομνημόνευτη είναι και η μάχη της Μερίτσας (12 Φεβρουαρίου 1943). Ένα περαστικό τάγμα Ιταλών ζήτησε «πλιάτσικο». Οι κάτοικοι με επικεφαλής τον παπα-Χρήστο Μπατσογιάννη αντέδρασαν και οι Ιταλοί για αντίποινα έκαψαν το χωριό. Οργανώθηκε αμέσως αντάρτικο από τους κατοίκους της ευρύτερης περιοχής και δόθηκε αποφασιστική μάχη στα στενά της Βελίκας, όπου το Ιταλικό τάγμα εξολοθρεύτηκε. Στις 12 Φεβρουαρίου γιορτάζεται η μνήμη των πεσόντων ηρώων της μάχης της Μερίτσας στο μνημείο που έχει στηθεί στη θέση «Βελίκα», με επιμνημόσυνη δέηση και παράθεση από την κοινότητα φαγητού στους παρευρισκομένους.
Στις 17 Μαΐου τιμάται μεγαλόπρεπα η μνήμη του Αγ. Νικολάου του εκ Μετσόβου στο φερώνυμο ξωκλήσι. Στη θέση «Μήλια» λειτουργεί νερόμυλος με παραδοσιακή δριστέλλα για το πλύσιμο των χαλιών. Υπάρχει ιδιωτικό αποστακτήριο τσίπουρου και εξασκείται το επάγγελμα του σαγματοποιού (σαμαρά). Αναβιώνουν τα αρχαία έθιμα «Λουκατζιάρια» (Πρωτοχρονιά στην πλατεία) και «Κλείδονα» (Πρωτομαγιά στη Βρύση «Μέγκας»).