Οικισμός Γάβρου Χασίων
Αλλιώς ΓΑΒΡΟΒΟ
Το χωριό βρίσκεται μεταξύ των οροσειρών Χασίων – Αντιχασίων, σε υψόμετρο 470 μ., 25 χλμ ΒΔ της Καλαμπάκας. Μπροστά του απλώνονται οι συμπαγείς βράχοι των Μετεώρων, ορατοί από τις κορυφές Αρκούδα και Πέτρα. Στο Γαύρο βρίσκεται η έδρα του Δήμου Χασίων. Οι 350 κάτοικοί του, προήλθαν από το παλιό χωριό Ρίγκλαβο ή Παλαιοχώρι και είναι στην πλειοψηφία τους κτηνοτρόφοι.
Υπάρχει λιθόκτιστη βρύση στη θέση «Τσούκα», ενώ σε απόσταση ενός χλμ. Α διακρίνονται τα θεμέλια κάστρου ελληνιστικής εποχής. Ενδιαφέρον προκαλούν οι μεταβυζαντινές εκκλησίες του Αγ. Νικολάου (μέσα στο βράχο Παλιόκαστρο) και Αγ. Θεοδοσίου.
Την Πρωτοχρονιά αναβιώνουν τα «Λουκατζιάρια», ενώ ο κεντρικός εορτασμός γίνεται στις 15 Αυγούστου με λειτουργία στο Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου, την οποία ακολουθεί γλέντι με δημοτική λαϊκή ορχήστρα, «καζανιές» και παραδοσιακούς χορούς στην πλατεία. Σημαντικός είναι και ο εορτασμός της Αναλήψεως στην εκκλησία του Αγ. Θεοδοσίου.
Ανήμερα της Κυριακής των Βαΐων και μετά τη Θεία Λειτουργία, οι γυναίκες του χωριού διοργανώνουν χορό στην πλατεία με τοπικά παραδοσιακά και πασχαλιάτικα τραγούδια. Παραμονή της Πρωτομαγιάς αναβιώνουν τα «Κλείδωνα», ονομαστό αρχαιοελληνικό έθιμο με χαρακτηριστικά μαντείας και ζητούμενο την καλοτυχία των ανύπανδρων κοριτσιών.
Η κορύφωση όμως των λαϊκών δρωμένων στο χωριό συντελείται με τον παραδοσιακό τρόπο τέλεσης του γάμου. Όλα αρχίζουν την Τετάρτη το βράδυ, όταν οι συγγενείς του γαμπρού φτιάχνουν κουλούρες που τις στολίζουν με ξερό βασιλικό και κόκκινο και άσπρο μαλλί. Την Πέμπτη το πρωί ο πιο αγαπητός συγγενής του γαμπρού πηγαίνει την κουλούρα στη νύφη και η νύφη στέλνει άλλη κουλούρα πίσω. Στην επιστροφή πέφτουν τουφεκιές. Την Παρασκευή ο γαμπρός προσκαλεί τους καλεσμένους στο γάμο με ταγάρι μέσα στο οποίο υπάρχουν κουφέτα ή κουλούρες. Το κάθε σπίτι ρίχνει στο ταγάρι ρύζι και λουλούδια. Το Σάββατο προσκαλεί η νύφη τους καλεσμένους της κατά τον ίδιο τρόπο, για να γλεντήσουν. Την Κυριακή η νύφη πηγαίνει στην εκκλησία με τα προικιά της φορτωμένα σε ζώα ή αυτοκίνητα και γυρίζει εκείνη τρεις φορές γύρω από την εκκλησία. Υποδέχεται το γαμπρό με ανθοδέσμη.
Το λαξευμένο μέσα στο βράχο μονύδριο του Αγίου Θεοδοσίου.
Το σπηλαιώδες μονύδριο του Αγίου Νικολάου.
Το άγνωστο μονύδριο της Παναγίας Ζωοδόχου Πηγής.
Επισκεφθείτε:
Τη λιθόκτιστη βρύση στη θέση «Τσούκα», τα υπολείμματα κάστρου της Ελληνιστικής περιόδου.
Τα σπηλαιώδη μονίδρυα Αγίου Θεοδοσίου , Αγίου Νικολάου και Παναγίας Ζωοδόχου Πηγής.
Δοκιμάστε:
Τσιγαρίδες (τηγανητό χοιρινό λίπος) φτιαγμένες από νοικοκυρές του χωριού.
Μην χάσετε:
Τον παραδοσιακό γάμο και το πανηγύρι το Δεκαπενταύγουστο.
Το ετήσιο Αντάμωμα των απανταχού Χασιωτών.