Πού να πάτε

  • Μετέωρα: 

    Σχεδόν απόκοσμοι πέτρινοι βράχοι, που αγκαλιάζουν την Καλαμπάκα, είναι Διατηρητέο και Προστατευόμενο Μνημείο της Ανθρωπότητας από την UNESCO και η μεγαλύτερη μοναστική πολιτεία της χώρας μετά το Άγιο Όρος. Αρκεί να δείτε τους πέτρινους όγκους τυλιγμένους στην ομίχλη και θα καταλάβετε τι οδήγησε τους μοναχούς να αναζητήσουν εδώ πριν από 1.000 χρόνια την απομόνωση. Σήμερα, από τις πάμπολλες μονές των Μετεώρων λειτουργούν μόνο έξι: Αγίου Νικολάου Αναπαυσά, Μεταμορφώσεως του Σωτήρος ή Μεγάλο Μετέωρο, Βαρλαάμ, Ρουσσάνου, Αγίας Τριάδας και Αγίου Στεφάνου.
    Σημειώνεται ότι πρώτη σε επισκεψιμότητα περιοχή θρησκευτικού ενδιαφέροντος στην Ελλάδα είναι τα Μετέωρα.

Εδώ σ’ αυτούς τους άγονους βράχους, που έγιναν παλάτια για χιλιάδες ασκητές, έμαθαν οι ορθόδοξοι μοναχοί να είναι σοφοί στη σκέψη και ταπεινοί στο φρόνημα

 

  • Σπήλαιο Θεόπετρας: 

    Το σπήλαιο της Θεόπετρας βρίσκεται 4χλμ μακριά από την πόλη της Καλαμπάκας και τα Μετέωρα. Αποτελεί έναν από τα πιο ενδιαφέροντα αρχαιολογικά αξιοθέατα όχι μόνο των Μετεώρων αλλά και της Θεσσαλίας συνολικά!
    Το σπήλαιο αποτελεί παγκόσμιο μοναδικό αρχαιολογικό μνημείο καθώς σ’ αυτό σ’ αυτό βρέθηκαν πλούσια και μοναδικά ευρήματα για δύο από τις σημαντικότερες πολιτισμικές μεταβολές της ανθρώπινης προϊστορίας:  την αντικατάσταση των Νεάντερνταλ από τον σύγχρονο άνθρωπο και την  μετάβαση από τον άνθρωπο κυνηγό-τροφοσυλλέκτη στην γεωργική επανάσταση.

    Μάλιστα εκτός του ίδιου του σπηλαίου σε μικρή απόσταση από αυτό βρίσκεται και το Κέντρο Τεκμηρίωσης και Εκπαίδευσης Σπηλαίου Θεόπετρας.

Το αρχαιότερο τεχνικό έργο της Ελλάδας, πιθανόν μάλιστα και του κόσμου, βρίσκεται στο σπήλαιο της Θεόπετρας στην Καλαμπάκα και μετρά 23.000 έτη. Πρόκειται για ένα πέτρινο τείχος που είχε κατασκευαστεί στην είσοδο του σπηλαίου περιορίζοντας έτσι το άνοιγμά της κατά τα 2/3.

 

  • Παλιά Πόλη Καλαμπάκας

    Αξίζει να επισκεφτείτε την παλιά πόλη (Σοπωτός) που έχει αναπλαστεί πρόσφατα, καθώς και τη μοναδική στην Ελλάδα Σχολή Ξυλογλυπτικής. Το Χαλκουργείο Στεφανίδη είναι ένα από τα ελάχιστα παραδοσιακά χαλκουργεία που έχουν απομείνει στην Ελλάδα στο οποίο μπορείτε να βρείτε σπάνια χειροποίητα χάλκινα είδη. Επίσης, η Βιοτεχνία Φλοκάτης των Αφών Παπαγεωργίου προσφέρει στον κόσμο μία μοναδική εμπειρία παρακολούθησης της κατασκευής όλων των προϊόντων της τα οποία και μπορεί να αγοράσει κανείς σε χαμηλές τιμές.

Η Παλιά Πόλη της Καλαμπάκας κάλυπτε το χώρο από το σημερινό Δημαρχείο μέχρι το εκκλησάκι του Αϊ-Γιώργη, στη συνοικία του Σωποτού. Η κωμόπολη σ’ αυτόν το χώρο ήταν δομημένη πυκνά, τα τετράγωνα μικρά, οι κατοικίες κολλητές η μία με την άλλη και οι λιθόστρωτοι δρόμοι στενοί.

 

  • Ι.Ν. Κοιμήσεως της Θεοτόκου

    Το σημαντικότερο μνημείο της Καλαμπάκας είναι ο περίφημος βυζαντινός ναός της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, στο βόρειο άκρο της πόλεως, στους πρόποδες ακριβώς του λίθινου δάσους των μετεωρικών βράχων. Επί αιώνες αποτελούσε τον καθεδρικό ναό της επισκοπής των Σταγών. Είναι μια ευρύχωρη μεγαλόπρεπη τρίκλιτη βασιλική με υπερυψωμένο το μεσαίο κλίτος.

    Η Βυζαντινή εκκλησία της Κοιμήσεως της Θεοτόκου βρίσκεται σήμερα στην παλαιά πόλη της Καλαμπάκας αποτελεί το αρχαιότερο διατηρημένο μνημείο ολόκληρης της περιοχής.

Χαρακτηριστικός είναι ο μεγάλος και υψηλός άμβωνας, που αποτελεί μοναδικό σωζόμενο δείγμα άμβωνα στη μέση του ναού.

  • Ο παλιός οικισμός του Καστρακίου

    Πάνω από την Καλαμπάκα και ακριβώς στο κέντρο της αμφιθεατρικής τοποθεσίας που σχηματίζεται από τους βράχους των Μετεώρων συναντούμε το χωριό Καστράκι. Μικρό γραφικό χωριό, φωλιασμένο στην αγκαλιά των πελώριων βράχων που μοιάζουν να το προστατεύουν, είναι η τελευταία γωνιά της κοσμικής ζωής. Μια πλούσια περιοχή, όπου εκεί μπορεί να βρει κανείς παραδοσιακά προϊόντα σε αφθονία. Αξίζει να περπατήσετε στα στενά δρομάκια με τα παλιά σπίτια χτισμένα με παραδοσιακή αρχιτεκτονική, να επισκεφτείτε τις σκήτες, τα μικρά ξωκλήσια και τις διάφορες τοποθεσίες της περιοχής. Ανατολικά του χωριού υπάρχει μια παλιά γραφική συνοικία, το «Αδράχτι», βράχος μικρός αλλά εντυπωσιακός, που αποτελεί αγαπημένο ορμητήριο των αναρριχητών.

Το μεσοχώρι, που σημαίνει το χωριό στη μέση, είναι το όνομα του παλιού οικισμού του Καστρακίου.